2009. április 19., vasárnap

IGO8. Zavar a Nav N GO háza táján.

Amint még emlékezhettek rá, már írtam róla, hogy a 2008.10-es frissítéssel nem működik a TMC az iGO8 szoftver működése közben. A jelenség a következő volt: a TMC vevőt felismerte a program, megtalálta az adót is (Budapesten a 98.4-en található Petőfi rádiót), de TMC eseményeket nem közvetített, csak az éppen játszott zeneszám cínét írta ki.
 Az egyetlen megoldás, a 2008.07-es térkép visszatelepítése volt. Nekem szerencsém volt, mert volt mentésem...

Néhány napja megjelent a Naviextras Toolboxban egy új térkép, mely a 2008.10-es térkép javított változata. Ezzel működik a TMC a gyártó szerint. Amint alkalmam volt tesztelni, megírom...
Update: A Naviextras Toolbox-szal újratelepítve a 2008.10-es térképet, valóban működik a TMC. A 60. esemény felett töltött le, Vasárnap délután. Mindegyik útjavítás, vagy lezárás volt. 

De ennél érdekesebb is van a tarsolyomban!!! A 8.3-as iGO8 nem közvetít magyarországi adatokat TMC vétel közben! Ez azért érdekes, mert az R1-es verzióban már működött a szolgáltatás.
Idéznék a fórumból. Ez szerintem kimeríti a közröhej kategóriáját...(olvassátok figyelmesen az alábbi sorokat!):

Elégedetlen Ügyfél:

 iGO 8.3 és TMC


Figyelem mindenkinek!
NNG a javításra beküldött újonnan vásárolt kártyámat, avval küldte vissza, hogy a 8.3-as verzió a jelenlegi állapotában nem képes közlekedési információkat fogadni.

Hogy mikor? Talán egyszer, majd valamelyik frissítés után. Időpont ismeretlen.

Óvatosan a vásárlással!


Az Adminisztrátor válasza:
Re: iGO 8.3 és TMC

Hadd pontosítsak. Az iGO 8.3 bolti verziók nem tartalmazzák alapból a TMC használatára szolgáló licenszet, mivel a legtöbb felhasználó számára az nem szükséges.

A Naviextras Toolbox segítségével a My updates / Frissítések menüpontban HAMAROSAN (azaz még nem) ingyenesen letölthető lesz a magyar TMC használatához szükséges licensz.


Ügyfél:

Re: iGO 8.3 és TMC

Szerintem így is kimeríti a vásárló megtévesztése fogalmát.
A dobozon is, a reklámokban is egy TMC képes programról beszélnek és szó sincs arról, hogy minek, ha sok felhasználó nem igényli ezt a funkciót.
A vásárláskor én ezt a funkciót is megvettem.
Becsaptak!


És a fórum arcának válasza (bocsánat, Adminisztrátor!):

Kedves Gabor,

Kezdettől nem használhattad, mert az iGO 8 PDA navigációs szoftvernek soha nem volt gyárilag magyar TMC licensszel forgalmazott verziója. 

TMC-képes térképhez a naviextras.com portálon lehetett jutni mindig is csak jutni, - először 2008 decemberben, a portál indulásakor - az iGO 8.0 verziója esetében is. Ugyanígy fog történni a 8.3 esetében is.

A TMC licenszet a Toolbox My updates (Frissítések) menüpontjában ingyenes extraként lehet majd letölteni HAMAROSAN.

Kérlek, ne terjessz hamis infomációkat vagy rémhíreket a fórumban.

Na most akkor azt nem értem, hogyha a 8.0-ás programmal, a 2008.07-es frissítésig bezárólag működött (állítólag most a javítás után is) és nem volt extra, akkor miért nem volt soha ilyen verzió??? :)))
Íme, a Naviextras Fórumról a hír, a TMC bejelentéséről (Bruhaha):

Magyar TMC - ingyen térképfrissítés a v8-as platformhoz (PDA és PNA verziókhoz)
Az NNG megállapodott a magyarországi TMC-szolgáltatóval, ezzel lehetővé válik, hogy október második felétől a v8 navigációs platformot használók is igénybe vehessék az országos „dugófigyelő” szolgáltatást.

2008. október közepétől a v8 szoftver PDA-verziója és a naviextras.com portál által támogatott navigációs készülékek (PNA-k) számára is elérhető lesz a magyar Traffic Message Channel (TMC), azaz a forgalmi üzenőcsatorna. A TMC-szolgáltatás használatához szükséges frissítéseket az NNG új térképfrissítő portáljáról, a naviextras.com-ról lehet majd letölteni, a kereskedelmi indulást követően.

A Top-Map Kft. Magyarország térképével forgalomba hozott, v8 platformot használó, naviextras.com-on támogatott készülékek tulajdonosai a TMC-használatot is támogató navigációs térképet frissítéskéntingyen tölthetik majd le

Magyarországon a TMC-szolgáltatást a TrafficNav Kft. nyújtja, az MR2 Petőfi rádió hullámhosszán keresztül. A „dugófigyelő” szolgáltatás igénybevételéhez szükség van egy TMC-adattáblát magába foglaló, Magyarország digitális térképét tartalmazó szoftverre, egy TMC vételére alkalmas készülékre, vagy a meglévő készülékhez csatlakoztatható TMC-antennára. Fontos tudni, hogy a TMC hardver és a rádióadás térereje is befolyásolja a dugóinfók vételét, így – pl. az adók vételkörzetének peremén – előfordulhat, hogy a Petőfi adó a rádióban még fogható, de a navigációs készülék már nem tudja értelmezni a TMC jeleket.

Budapesten augusztus elején, Magyarország egész területén pedig a nyár végén indult el a TMC sugárzása. Az FM rádiósávban küldött jelek az útlezárásokról, dugókról tájékoztathatják a GPS-készülékkel rendelkező autósokat. A gépjárművezető ez alapján választhat magának alternatív útvonalat, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel célba jutását.

Hozzászólás szerzője Naviextras at 2008.09.30. 15:24:23

Íme a kezdetektől nem működött szolgáltatás bejelentése. Mégegyszer bruhaha... Úgy gondolom, hogyha valami egy előző kezdetlegesebb verzióban működött, akkor joggal lehet ezt elvárni egy agyondícsért jobb-újabb-szebb verzióban is...
Azaz, én is nyugodt szívvel megvettem volna.

Egyszóval hamarosan... Nem is lett volna ezzel semmi baj, hogyha ezt ELŐRE jelzik. De így véletlenül megtudva, Ügyfelet kioktatva... Nem túl Ügyfélbarát megoldás. De ugye az iGO8 a legjobb, nincs ellenfél a pályán...

Akkor hadd világosítsam fel a kedves olvasókat: a Garmin PNA-k elsőként használták a TMC szolgáltatást Magyarországon, és az elsők között volt a Megyeri-Híd a térképükön és már 3d-s épületek is vannak a drágább modellekben...  Így legalábbis az egyeduralkodás megdőlni látszik.

Sajnos hiába jó a program, hogyha egy fórumon ilyen a hozzáállás. Amúgy a fórum érdekes olvasmány. Tanulságos bejegyzésekből van benne bőven. Szerintem olvassátok Ti is.
 
Kattintson ide