2009. március 3., kedd

2009-es TeleAtlas térkép. Miért rossz?

Tegnap magyarázatot kaptam arra, hogy a most megjelent térkép miért "gyengélkedik" módosításokban. Ez a történet igazán még nincs egy éves.
2008. májusában még az Unio versenyhivatala vizsgálódott, hogy engedélyezhető-e a TomTom és a TeleAtlas házassága. És mint tudjuk minden kezdet nehéz...

A TomTom hosszú idő óta szeretné elérni, hogy az általunk beérkezett javítások hamarabb rajta legyenek a térképen. Addig nincs baj, amíg ezek nem az alaptérképet javítják (pl. új utak, utcák). Az apróbb változtatások (útirány, utcanév) azonnal visszakerülnek a MapShare szolgáltatáson keresztül hozzánk, a felhasználókhoz. De a nagyobb változtatásokat felmérik, ellenőrzik és csak utána kerül bele a térképbe.
Most a TeleAtlas a javításokat egy csomagban dolgozza fel, nagyjából három-négy havonta. Tehát körülbelül ennyi idő, amíg egy utca felkerül a térképre.

Alapesetben egy térképgyártó cég (főleg ha olyan nagy mint a TeleAtlas) több navigációt gyártó cég számára is készít térképet. Ez azt jelenti, hogy az alaptérképet több gyártó "vasához" is illeszteni kell. Ez komoly tesztelést igényel.

És nem utolsósorban itt van ez a Fekete Pákó utca "ügy". Biztosan emlékeztek rá, hiszen még a mostani térképen is rajta van. :) Ha én térképgyártó lennék, most komolyan elkezdenék azon gondolkozni hogy biztosan jó-e az ellenőrzési rendszerem, és biztos jó-e hogy a kapott javításokat "csak úgy" átültetem a térképre...

Azután még egy apróság: Ugye a MapShare javítások száma már rég túl van az ötmillión, ebből a Magyar javítások száma is több ezer lehet... Ennek a nagyrészét ellenőrizni kell.

A magyarázat jónak tűnik, de:
- az amúgy sem nagy térképvásárlási kedvet ezzel még jobban le lehet törni.
- az amúgy is elhanyagolt, volt Kelet Európai piacot sem lendíti fel(pedig itt még lehetne eladni).
- plusz a gazdasági válság miatt az eladások maguktól is csökkennek(vagy fognak).

Úgy gondolom, hogyha a következő frissítés is ilyen gyenge lesz, akkor el kell gondolkozni más navigációs alternetívákon is. Így az amúgy is kicsi TomTom "pártoló tagság" tovább csökkenhet...

35 megjegyzés:

András írta...

Megmagyarázták a megmagyarázhatatlant!
Azt nem tudom pontosan hogy az M7 új szakaszát mikor adták át, de az M0 új részén 2008-10 közepén már utaztam.
Lassan kifutnak a 3-4 hónapból!
M7 valamikor a nyár végén elkészült ott ki is futottak az időből!
Ezeket a nem kis utakat nem kell ellenőrizni csak fel kellene végre rakni.
És ha ez se megy fél év alatt, mi lesz a kis utakkal?
Én nem panaszkodnék, emlékszem még arra az időre amikor még csak 40% volt a lefedettség.
És voltaképp nem annyira rossz ez a térkép csak ha az ember pénzt ad érte elvárna valamit érte legalább az ilyen kisebb utakat mint az autópályák frissüljenek.
A céges Garmint December 10-én frissítettem le. Új M0 Megyeri híd rajta volt. O HUF-ért!
Tehát ezeket a hatalmas frissítéseket nyugodtan oda adhatnák ők is ingyen.
De majd a következőben biztos benne lesz.

Sancho írta...

Bár nem írtad le, én leírom: A "Fekete Pákó utca" ügy annyit jelent, hogy egyik hazai térképgyártó egyik térképszakembere a szokásos lopásellenőrző kód helyett ezt az utcát is betette a térképükbe. A Tele Atlas térképébe ez az ellenőrzőkód bekerült, azaz valaki bután vagy szándékosan belerajzolta a (tippem és a pletykák szerint) hazai Top-Map térkép egyes részeit. Azaz akaratlanul vagy készakarva lopott. Mikor ez kiderült, szerintem a TomTom/Tele Atlas leállította az összes magyarországi frissítést, és csak azt engedte bele, ami garantáltan ellenőrizhetően csak Tele Atlas forrás, és minden olyan helyen, ahol frissült a Top-Map térkép és a Tele Atlas is, ott visszafogta a kiadást. Szerintem ennek áldozata lett a mostani anyag. Ha ez igaz, akkor a következő negyedéves frissítés már tartalmazni fogja a most kimaradt lényeges módosításokat.

Mindenesetre ha így van, ha nem, botrányosnak tartom, hogy egy Kelet-Európai kampány közepén ilyen frissítést ad ki a TomTom. Ráadásul ezzel átvágta azokat a felhasználókat, akik frissítést vettek a készülékükre.

Gyurci írta...

Szia András.

Nem lehet vitatni amit leírtál. A következő hozzászólásban Sancho magyarázata jobban megnyugtat.
Így akár a következő frissítés lehet jó is...

Lényeg a lényeg, ez a frissítés kidobott pénz volt!

Gyurci írta...

Szia Sancho.

Gondoltam, úgyis meg fogod írni... :)
Köszi.

András írta...

Szia Gyurci!

Ha már így megtaláltam a Fekete Pákó utcát, nem tudjátok véletlen hogy lehet-e utcát létrehozni a saját térképemen?
Azt állította az egyik újságíró hogy neki sikerült berajzolni a térképre új utcát,megosztani nem tudta és csak egyenes lehetett de be tudta valahogy rajzokni a térképre. De nekem ez nem sikerült sehogyan sem.
Pedig nagyon hasznos lenne ha meg tudnák jelölni pl. térképen fel nem tüntetett düllőket, és ha már egyszer keservesen megtalálom legközelebb ne keljen újra keresgélni.

Gyurci írta...

Szia András.

Tudomásom szerint sehogy. Már többször próbáltam, de hiába jelölöm meg nem tudom használni az utat.

BePee írta...

Szóval korábban ellenőrzés nélkül (vagy minimális ellenőrzéssel?) "frissítették" a térképeket s amikor ez kiderült, azóta nem mernek frissíteni? A 2007. július 23-án átadott Pentele híd még ezen a térképükön sincs rajta. Olyan nehéz lenne manapság egy híd meglétét ellenőrizni - közel két év nem elég erre?
Egyébként internetes reklamációmra felkértek, hogy levélben! tegyen meg észrevételeimet: a legelriasztóbb hibákat részletesen felsoroló levelem holnap megy el Amszterdamba. Meglátjuk, mi lesz a válaszuk...

Gyurci írta...

Szia BePee.

Erre én is kíváncsi vagyok!

BePee írta...

Tájékoztatlak a válaszukról...bár nem várok sok jót.

Szeretnék jót is írni az új térképről, de eddig nem megy. Ma kipróbáltam élesben Újpalota és a Belváros között: szinte semmi köze nem volt annak (a szerintem nem a legjobb) útvonalnak ahhoz, amelyet a korábbi térkép - szinte hibátlanul - javasolt eddig....
Ez vajon miért van? Miért újak a javasolt útvonalak térképcsere után?

Gyurci írta...

Két dolog lehet: az egyik, hogy nálam az összes egyedi beállítás nullázódott, újra be kellett állítani. A másik, hogy az IQ Route-ban változtak az adatok és a megszokotthoz képest másfelé visz. Ja! És ha felraktad a 8.301-es szoftvert, akkor attól is lehet...

Biro írta...

Frissült a TomTom Home beta, javításra került a saját go működtetése, és működik is..:) Hogy valami jó is legyen a keserű szájíz mellé.

Gyurci írta...

Köszönjük! Apróság, és mégis milyen jólesik... :))

Oszkár írta...

Sziasztok!Még nem irtam ezen az oldalon vagyis blogban de annyit elmondhatom hogy mind a térkép mind a szoftver leirások kicsit hiányosak.Én már régota dolgozom a tomtom-nak és sajnos nem emiatt olyan a magyar térkép amilyen.A magyar javításokat nagyon sokáig én ellenőriztem de sajnos a burokrácia győzőtt.A minap beszélgettem a tomtom magyar fönökével és elég elkeserítő a helyzet.Én már a tomtom 2-es verziója óta használom a progit igy nyomon tudtam követni a fejlődést.Ma mai napig béta tesztelőjük vagyok.Igy azt tudom mondani minden tomtom felhasználonak hogy türelem.

Gyurci írta...

Szia Oszkár.

TomTom Béta teszter? Nem semmi...
Már igen jó volna egy használható térkép.

Üdv:
Gyurci

oszibusz írta...

Szia Gyurci!Igen az volnék már egy jó ideje.Sajnos mind irtam hiába tettem be a megyeri hidat meg az M0-ást egyszerüen elbénázák a Teleatlas keleteuropáért felelős drága horváth és szlovák kollégák.A Mapshare javítások sem ugy lesznek alkalmazva ahogy azt hiszik a felhasználók hanem egy teljesen más rendszerrel.Ami szerintem tiszta hülyeség,de mindig ott van a "de".Már rég kész van a tomtom-nak a kamionos szoftvere mégsem hajlandó piacra dobni,hogy miért nem lehet tudni.Pedig a tesztek is azt mutatják,hogy tökéletesen bevált.

András írta...

Hát káosz az van.
Az általam bevitt javítások 90% eltűnt valahová! A régi készüléken (ONE 3V.) bevitt változtatások a sógorom gépén mind megjelentek (ONE XL). Többször össze hasonlítottuk a két gépet.
Amikor bedugtam az ujjat (GO630) azt hittem hogy arra is szépen átmásznak a javítások.Ami átjött az se teljes pl. 4 gyógyszertár megjelent 2 nem.
Most a sógorom is kicserélte a készülékét GO930-ra és azon se jelentek meg csak az ami nekem. Olyan mintha a kelet és nyugat eu. térkép nem beszélgetne egymással vagy beszéltek egy darabig aztán összevesztek.
Ki érti ezt?

Gyurci írta...

Úgy látszk mindenütt vannak ilyen "elbénázós" emberek...
Szívesen megnézném a kamionos tesztpéldányodat élőben, ha van nálad (vagy tudsz szerezni) ilyen... :)

Gyurci írta...

Szia András.

Megpróbálok utánajárni a problémának. Ha sikerült, jelentkezem.

oszibusz írta...

Szia Gyurci!Van Most is kamionos progival szerelt gépem.A Mapshare javításoknál meg az a gond,hogy pl. te egy 805-ös térképben javítottál akkor azt csak az kapja meg akinek ugyanolyan verziójú térképe van.Ellenkező esetben egy része vagy az egész elveszik.Én már a 680-as magyar térképet javítottam de a 7-es map-ba már nem került bele az a közel 1500 javítás amit csináltam.

oszibusz írta...

Amúgy ezek a gépek amiket tesztelsz ezek már mind jártak nálam még a go x40-es sorozat is meg a rider is.

Gyurci írta...

"Most is kamionos progival szerelt gépem."
Egyszer szívesen megnézném... :)

Gyurci írta...

Gondolom, hogyha Béta teszter vagy, akkor többet látsz mint én, és ráadásul előbb is. Ez a jó benne nem?

oszibusz írta...

Hát igen.Jónak jó de sajnos nem minden észrevételre reagálnak.

Kozek írta...

Hali.

Arra tudna vki választ adni, hogy kb egy 25 éves út miért nincsen benne a tele atlas térképében? :)
Pilisvörösvár-Csobánka köztire gondolok. Én ismerem, vörösvári vagyok, de sokan nem és ha Szentendrére akar vki menni, akkor beviszi az embert Pestre és onnét ki, ami egy baromság :) Igaz, így legalább gyorsan tudok ott haladni, a többiek meg állhatnak a dugóban a 10-esen...
Hozzáteszem, hogy igo se visz arra, ami vicc, pedig az ismeri :)

Egyébként én is nagyon szeretném, hoyg végre kijöjjön a térképfrissítés, decemberben én is befizettem rá...
Kár hogy nincs topmap térkép tomtomra :)

üdv.

Gyurci írta...

Szia Kozek.

"Arra tudna vki választ adni, hogy kb egy 25 éves út miért nincsen benne a tele atlas térképében?:)" Szerintem a kérdésedre senki nem tudna válaszolni...:)

Már többen is nagyon várjuk a jól megérdemelt térképfrissítést. :)

Kozek írta...

Hali.

És ha mondjuk itt mindannyian a tomtom készülékünkön futtatunk egy tttlog nevű appot és azt folyamatosan küldjük nekik, hogy hol is mászkáltunk? :D
(nmea log, 2 másodpercenként ment :D)
Persze csak akkor ha ismeretlen hgelyen megyünk :)

Nekem megvan a Pilisvörösvár-Csobánka-Pomáz-Bp rész loggolva, ill. Megyeri híd-M5-ig szintén loggolva :) El tudom vkinek küldeni, ennél aprólékosabban nem lehet utat menteni :D

Érdekel eredeti formátumban és kml-ben? :D

Üdv.

Gyurci írta...

Szia Kozek.

Félek az senkit nem fog érdekelni. Viszont utánakérdezek, hátha...
Jó ötlet a logolás, hát még ha mehetnél a saját logodon is... :)

Kozek írta...

Hali.

Még az is jó volna, hogy a saját loggolt részt felvehetném a térképre, esetleg mapshare, bár ez viszont veszélyeket rejthet már :)
De ha evvel lehetne segíteni a térképfrissülést én szívesen küldeném és cserébe csak annyit szeretnék, hogy tegyék bele mielőbb :)
A progi innét van, ajánlom mindenkinek:
http://www.opentom.org/OpenTom:Community_Portal
én a tttracklogot használom, most nézem meg az event loggert :)

üdv

András írta...

Sajnos ki kell hogy ábrándítsalak titeket. Nem kell a logot küldeni sehová mert a gép készíti saját maga,ha a Tomtom Home beállításaiban megnézed van egy megosztás beállítása.
Ha ezt engeded az összes adatot elküldi a géped arról hogy hol voltál merre jártál mennyivel mentél stb.
Az hogy a Tomtom mit használ belőle azt csak ő tudja de az adatokat megkapja és majd egyszer talán be is építi a térképbe.
Ez az infó szolgál az IQ RUTER alapjának is.
Tehát valahogyan feldolgozzák.
Gondolom a föld utakat is igy minősítették át betonútnak hogy gyorsabban mentem rajta mint kellett volna 100-at nem lehet menni földúton és átminősíti.
Ez a logolás pedig nekünk készült hogy mi is örüljünk valaminek.

Gyurci írta...

Szia kozek.

Ezt az ötletet a "log" használatáról, nagyjából másfél hónapja elküldtem a TomTom-nak. Még nem volt érkezésük válaszolni rá... Én meg szép csendben kezdek belefáradni...

Gyurci írta...

Szia András.

Sejtettem, hogy el vagyunk árulva... Mert a Mapshare-nek pont a legfontosabb részét nem használják fel.

Kozek írta...

Hát akkor nincs más, mint várni türelemmel :)

bár bízok benne, hogy legalább a logokat vhogy fel tudjuk majd használni.

Egyébként a www.openstreetmap.org weboldalon lévő térképet nem lehet vhogy felhasználni? Milyen progival lehetséges egyáltalán? :)
Csak mert már ott is fent van az m0 :D

Gyurci írta...

Szia.

Én is remélem, hogy egyszer mehetünk "log" után...

"www.openstreetmap.org" Nekem nem sikerült TomTom alatt elindítani. Valaki esetleg?

kisslaci írta...

Segítség! Segítség!
A TomTom nem érzékel a gps jelet? mia teendő??

Gyurci írta...

Nyomd a bekapcsológombot kb. 15 másodpecig. Ezután elindulás közben egy dobszót hallassz. Ez jelzi a sikeres resetet.

 
Kattintson ide