2008. december 12., péntek

Mobil forgalmi információk, a mobil cellákon keresztül.

A TomTom Mobility Solutions, egy új megoldás, a forgalmi adatok gyűjtésére. Ezzel a módszerrel aránylag gyorsan, sok helyről pontos információkat lehet gyűjteni az adott útvonal forgalmi helyzetéről, így a továbbadott információ is mindíg időben érkezik.

Amikor az úton haladunk, a telefonunkkal mobil tornyok mellett haladunk el. Ezeknek az információit gyűjti össze ez a módszer, és ezeket használják a TomTom készülékek.

Ahogy egyre több készülék jelentkezik fel a toronyra, úgy látszik a számokból az egyre növekvő forgalom.

Ezeket a számokat összevetve az út forgalmi teherbírásával kapjuk meg végeredményül a "dugó" riasztást.

A forgalmas út hosszából, és az átlagsebességből következteni lehet a késés nagyságára. A TomTom ezt az információt is előrejelzi.


Emiatt lehetséges az, hogy azok az autósok akik a Forgalmi Információkat használják valamilyen formában, sokkal nyugodtabban vezetnek. Ennek oka, hogy lehetőség szerint elkerülik a dugókat, illetve előre látják a várható érkezési időt.

Természetesen az előbb ismertetett megoldás adatforgalmat generál, amelyért a szolgáltatás árán felül is fizetnünk kell. Bár az adatcsomagokat minimalizálják, de mindenképpen plusz költséget jelent.

Ezért jó a nálunk használt RDS TMC szolgáltatás, mert ennek csak előfizetési díja van, és azt is átválalja tőlünk a TomTom.:)

Egyébként ha sietek valahová, vagy késésben vagyok akkor én is a TomTom One+RDS TMC szolgáltatást használom. Mutatja a várható érkezési időt, amelybe beleszámolja, a Forgalmi Információk által közvetített csúszást is. Mióta ez az okos "fícsör" segít időben megérkezni, én sem sietek annyira....
 
Kattintson ide