2009. február 21., szombat

TomTom GO 630. És a TMC hogyan működik?

Eljutottunk ahhoz a részhez amikor a TMC működését vizsgáljuk a GO 630-on. A készülékből kétféle verzió vásárolható meg, egy TMC vevővel ellátott, és egy anélküli verzió. Az első változat valamivel olcsóbb. Aki tervezi a TMC használatát, mindenképpen a drágább verziót vegye meg. Utólag a TMC antenna beszerzése nagyjából húszezer forintunkat fogja felemészteni! 
Természetesen amelyik készülék mellé nincsen vevő, az is egy 4V00.013-as gyári TMC vevővel működni fog.

Lássuk hogyan fogjuk munkára a TMC vevőt?


A TMC adás ugyanazon a frekvencián sugároz, ahol a rádióadók. Nálunk jelen esetben a 94.8-as hullámhosszon fogható Petőfi Rádió hullámhosszán. A TomTom készülékek automatikusan megkeresik azt a frekvenciát, ahol TMC jel fogható, vagy megadhatjuk manuálisan is. Jelen esetben manuálisan hangoltam. Ez nem célszerű beállítás akkor, hogyha a járjátok az ország, vagy Európa útjait. Természetesen más országban, másik adó-másik frekvencián fog TMC jelet sugározni.


A TMC adás keresése...


...és felismerése.


Amikor letöltötte a készülék az információkat, baloldalon alul jelzi ezt.


Ezen a képernyőn megtekinthetjuk a TMC eseményeket. Jól látható, hogy egy forgalmi akadály van az útvonalon.


Természetesen módunkban áll ezt a helyet elkerülni.


Jó látható a jobb oldalon a TMC sáv, felül a zöld pötty a felismert TMC adást jelzi. Az akadály 400 méter után következik.

Nálunk a TMC működésében még vannak hiányosságok. Egyrészt kevés az információ, az is ritkán frissül és sok helyen rosszul is van súlyozva. Ez annyit jelent, hogyha azt jelzi a készülék, hogy a késés mondjuk 6 perc, könnyedén lehet 15-20 percet dugóban állni... Persze ez információs eszköz, még elég friss nálunk, ezért még folyamatosan fejlődik.

Nincsenek megjegyzések:

 
Kattintson ide