2008. december 5., péntek

A TomTom készülékeknél használt kifejezések magyarázata.

Rövid kalandozásom után, mely az Üveghegyen is túlra az IGO8 világába röpített bennünket, visszatérek a jelenbe... A közmondást alapul véve, mármint, hogy a "cipész maradjon a kaptafánál"  ismét a TomTom-ról lesz szó.
Pár kifejezést, melyet ritkán hallunk(és azt is inkább csak vásárláskor), magyaráznék meg, ezzel is könnyebbé téve a kapott információk megértését.
Sokféle kifejezés elhangzik a TomTom navigációs készülékek kapcsán, például:



- IQ Route
- MapShare
- Advanced Lane Guidance
- Latest Map Guarantee
- Live Changing Maps
- TomTom Traffic

Szerintem elsőre elég lesz ennyi... ha valamit kihagytam, csak szóljatok:)
Kezdjük sorjában:

- IQ Route: A TomTom készülékek képesek arra, hogy az útviszonyokról(forgalom, lámpák, fekvőrendőrök, út szükössége) folyamatosan anonim információkat gyűjtsön, és ezt a felhasználó engedélyével megossza a többi TT felhasználóval. Ez azt jelenti, hogy a leggyorsabb út napszakonként, vagy akár óránként is változhat. Az IQ Route figyelembe veszi a több millió felhasználó által közölt adatokat, és aszerint módosítja útvonalunkat. Természetesen nálunk, a maroknyi elszánt TomTom rajongó nem feltétlen fog annyi adatot adni, hogy ez érdemben észrevehető legyen, ám mondjuk London forgalmában sok-sok percet lehet ezzel megspórolni. Gondoljunk bele, ha kevesebb a dugó, akkor kevesebb benzint pöfögünk el, így kevésbé szennyezzük a környezetünket és talán a földet is egy picivel később pusztítjuk el. És még kevesebbet is ülünk a dugó közepén! :))

- Mapshare : Ezen az alkalmazáson keresztül tudjuk megosztani, a Térképjavítás menüpont alatt végzett változtatásainkat, illetve forgalmi adatainkat is.

- Advanced Lane Guidance: Tovább fejlesztett sávinformáció. Ha valaki már látta ezt a képernyőt, sosem felejti el.:)) Gyakorlatilag azt látjuk a képernyőn, amit az ablakon kinézve az elágazásnál. Nagyon profin segíti a kanyarodást(besorolást), egy nehéz helyzetben.


- Latest Map Guarantee: Legfrissebb térkép garanciája. Ez annyit jelent, hogy az első pozicionálástól számított 30 napon belül letöltheted a legfrissebb térképet. Hogy ez miért fontos? Mert az üzletben ahol vásárolsz, rossz esetben több hónapot is állhat a készülék. Igy biztosan a legfrissebb térképpel kapod!

- Live Changing Maps: Élő változó térképek. A folyamatos térképfrissítésnek(30 napos térképgarancia, évi 4x-i frissítés, MapShare) köszönhetően a térképünk szinte él. A változások a MapShare alkalmazáson keresztül szinte naponta érkeznek.

- TomTom Traffic: Ez a TomTom előfizethető forgami információs szolgáltatása. Én nem ezt használnám a helyetekben, hanem az RDS-TMC információkat. Ezeket a TomTom TMC vevőjén keresztül Magyarországon is foghatjátok. A TomTom volt a második a sorban, aki ezt a szolgáltatást hazánkban tudta nyújtani, ráadásul a felhasználók helyett a TMC díját is kifizették...:))

Remélem a rengeteg idegen kifejezés nagy része már nektek is érthető lett. Amennyiben kérdésetek lenne, akkor kérdezzetek bátran...:))
 
Kattintson ide