2009. február 3., kedd

Geocaching a TomTom 930-cal?

Igen lehetséges, bár... A múltkor a geocaching.hu oldalon bolyongtam. Ha jól emlékszem a Russa programhoz kerestem letölthető ládákat. Mikor a letöltésre került a sor meglepődve vettem észre, hogy a TomTom formátumban (ov2) is letölthetőek a ládaadatok.


Bepee kolléga már régen kérdezi, hogy alkalmas-e a TomTom GO 930-as készüléke geocaching-re, de nem volt alkalmam kipróbálni. Igy megkértem, hogy töltse fel az adatokat, és próbálja ki Ő. :)
Egy hétvégi családi kirándulás közben megtörtént a nagy próba. Ezúton is köszönöm. :))

BeePee leírása alapján azt a végeredményt szűrtem le, hogy lehet geoládázni a TomTom-mal, de ha van másik erre alkalmasabb készülékünk, akkor azzal tegyük. Hogy miért?

- lassú haladáskor nem változik a koordináta (ezt gyors haladással, vagy a GPS-t tartó kezünk gyors mozgatásával nagyjából kiküszöbölhetjük).
- hamar lemerül (ezt a fényerő ésszerű csökkentésével kicsit elodázhatjuk)

A hibáktól eltekintve, a láda közelítő helyét megtalálták, bár sajnos az igazi  keresés élményéről lemaradtak mert előttük éppen megtalálták a ládát... :(


Geocaching pont a TomTom One készüléken.

A pontokat feltöltés után bármilyen képpel tudjuk jelölni, csak a letöltött fájl nevével megegyező nevű,  16x16x24b méretű "bmp" fájlt kell feltöltenünk a készülékre... :)

És akkor a végére BePee ötletei, hogyan is lehetne mégis kesselni a TomTom készülékekkel:

"Ahhoz képest kiválóan használható volt, s ha bevetek néhány trükköt:
- iránytűt használok - most nem volt nálam
- feljegyzem egy papírra a koordinátákat és néhány méterre feljegyzem újra az irányt és a változást
- megszámolom, hogy hány lépés egy ezredperc stb.  
egészen működőképes erre célra is. "

Azt hiszem a TomTom készülékek ismét kaptak egy plusz pontot! Nem csak logolni, de geokesselni  is lehet vele... Ahhoz képest, hogy látszatra "csak" egy jó autós navigáció... 

Már csak a jó térképet várom hozzá. De nagyon!
 
Kattintson ide