2008. október 2., csütörtök

Hogyan vásároljunk navigációt?

Már régen tervezem, hogy néhány gondolatot megosztok veletek a navigációs eszközök vásárlásával kapcsolatban.


Általában két meghatározó pont van a vásárlás kezdetekor, az igényeink és a pénztárcánk.

Kezdjük az igényekkel:

- merre járunk?(Magyarország, Kelet Európa, esetleg teljes Európát bejárjuk?)
- mire szeretnénk használni a készüléket?(csak navigálásra, esetleg telefon kihangosításra, tévénézésre, játékra, hangoskönyvolvasásra, Internetezésre...)

Hoppá, itt álljunk is meg egy szóra!
Két alapvető csoportot különböztetünk meg:
a:) navigál, kihangosít, játszik esetleg tévét néz.(ezek általában az úgynevezett PNA készülékek.
b:) navigál IS, telefonál IS, Internetezik IS, stb..(ezek a PDA készülékek.)

Most az "a" csoportról fogunk beszélni, a PNA készülékekről. A PNA kifejezés a hordozható navigációs asszisztenst jelenti.
Akkor folytassuk:

- mekkora kijelzőre lenne szükségünk?
(3.5"-os, 4.3 "-os vagy még annál is nagyobb?)
- akarunk-e TMC-t használni?(a TMC a valósidejű közlekedési információt takarja.)
- akarunk-e térképet frissíteni?( kaphatóak nagyon olcsó készülékek, amiben vagy egyáltalán nincen térkép, vagy nem frissíthető.)
- mennyire fontos a garancia?(egy piacon megvett készülék ha elromlik, nem biztos, hogy tudjuk a garanciáját érvényesíteni.)
- milyen tartozékok legyenek a készülékhez?( néhány nagyon olcsó készülékhez, gyakorlatilag semmilyen tartozék nincsen.)

Azt hiszem nagyjából felmértük az igényeket. Akkor most egyeztetni kell a számunkra nagyon fontos másik tényezővel, mennyi pénzünk van vásárolni?
Itt jön az első fontos szabály! Vásárlás előtt nézzünk körül. Nem kell a legelső ajánlatot elfogadni. keressünk egy olyan üzletet, amit ismerőseink dicsérnek, nézzünk utána az Interneten milyen hírük van, és milyen támogatást adnak. A jobb helyeken segítenek a pénztárcánkhoz és az igényeinkhez legjobban illő készüléket kiválasztani. Kerüljük a kóklereket.

Készülékeket különböző árkategóriában találunk, nagyjából 20 ezer forinttól, 200 ezer forintig! Ezek között nagy a szórás, és jellemző, hogy nem a legolcsóbb a legjobb vétel!
Az előbb felsoroltak közül nézzük azokat a szempontokat, amelyeket akkor sem hagyhatunk el, hogyha kevés pénzzel indulunk a vásárlásnak:

- Garancia(a legtöbb készülékre már 2 év garancia van)
- Térképfrissítés!!(alig van olyan gyártó, akinek frissíthetőek a térképei! Néhány ezek közül: Garmin, TomTom, Navon, Navigon, stb.)
- Mindíg térképpel együtt vásároljunk készüléket!!
- Az igényeinknek megfelelő térkép legyen a készüléken!
- Választék, és szakképzett eladók.
- Ma már a legtöbb készülékhez mindent adnak, ami a navigációhoz kell!!(vásárlás után felszereljük az autós tartót, bedugjuk az autós töltőt a készülékbe, beírjuk az első címet és már használhatjuk is!!)

Mindíg kérjük szakképzett eladók tanácsát! Igényeink elmondása után segítenek a megfelelő eszközt kiválasztani, így sok bosszankodást el lehet kerülni.
Ma már sok üzletben van bemutató készülék, így működés közben is láthatjuk a kiválasztott készüléket.

Sok sikert.




 
Kattintson ide